Английският език с две думи

Произход на английския език

Толкова много може да бъде казано за английския език – езикът, свързващ най-много хора по света; езикът, който, според много, направи възможен Интернет бума; езикът-пътеводна светлина, който ни изведе от тъмата на мита за Вавилон.

А всъщност кой е запалил пламъка? Трябва да благодарим на апетита за завоевание на нови земи на Германите. Ja, genau!

Било е през далечния 5-ти век когато Саксоните, Англите и Ютите се преселват от днешна Дания и Северна Германия на Британския остров.

С тяхното нашествие местният келтски език бързо се заменя с езика на Англите – “Englisc” (стара дума за езика, който са говорили в „Englaland“ – „Земята на Англите”).

От този значителен период в историята насам, английският започва своята трансформация от старовековен към средновековен английски, който съществува в продължение на четири века до 1100 г. сл. Хр., към ранен съвременен английски за три века от 1500 г. насам и най-накрая към съвременен английски от 1800 г. до ден днешен.

Английският език по света

Вече 220 години съвременният английски се използва като върховния Лингва франка в целия свят, говорим на всичките седем континента.

Въпреки че „оригиналният“ английски е британският английски, най-популярният му вариант днес е американският английски.

Това се дължи най-вече на върховната слава на американската поп култура, музика, кино и разбира се, благодарение на всемогъщия интернет, който също е доминиран най-вече от американския английски език.

Що се отнася до броя на населението, говорещи съответния език, американският английски отново държи челната позиция с около 300 милиона говорящи по цял свят.

Следват го индийският, пакистанският, нигерският и филипинският.

Британският английски е чак на шесто място, следван от канадския, австралийския и южноамериканския английски език.

Въпреки, че се използва относително същата граматика и лексика, английският във всяко крайче на света се е разделил на много уникални и специфични за региона акценти.

Каним Ви да се насладите на разнообразието на 24 от тях тук.

Използван като официален език от впечатляващите 13% от населението на Земята в 67 държави, английският е коронован като най-приспособимия, лесен и гъвкав език.

Забавни факти

Стига със статистиките и числата – крайно време е „да се спуснем дълбоко в заешката дупка“!

Колкото и да е опростен и популярен, все пак има доста любопитни факти и идиоми в английския език, които ще ви накарат да си „поразмърдате мозъка“…

Възхвалявайки първата буква в думата English, около 11% от целия език се състои от буквата “E”.

Сещате ли се за „спелуването“ (“spelling“ > “spell” > магия)?

Очевидно, английският език омагьосва с добра енергия – думата „щастлив“ се използва три пъти повече от думата „тъжен“, „добър“ е най-използваното прилагателно и наречие, a „Довиждане!“ (“Goodbye”) означава „Господ да бъде с теб!“ (“God be with you!”).

От друга страна, вярно е, че „възхищението“ (“owe”) е малко в “awesome” („страхотно“), а е „пълно“ в “awful” („ужасно“).

Дълго време след богатството на изказа на Шекспир, 90% от днешния английски език се състои от само 1000 думи. Много от тях са създадени от самия него, като например „епидемия“ (“outbreak”), „щедър“ (“generous”), „самотен“ (“lonely”), „въодушевление“ (“excitement”) и др.).

„Извинете моя френски“ (“Pardon my French”), но си „дръжте очите отворени“ (“keep your eyes peeled”) за „слона в стаята“ (“the elephant in the room”) – докато четвърт от цялото съдържание в интернет е на английски език, той винаги ще държи златното първо място.

 

Получете оферта за услуга на английски език.