Италианският език с две думи

Произход на италианския език

„Ciao, bella!“ – това e, което най-често можете да чуете на главната пиаца в повечето италиански градове днес. Както може би се досещате, това не винаги е било така.

Около V в. за Римската империя това вече не е La dolce vita, а след нейното падане латинският език започва да отстъпва от позицията на преобладаващ европейски език.

Въпреки че през цялото Средновековие той е широко използван за официални документи и църковни текстове, от началото на XIII в. италианският език бавно започва да навлиза в речта на местното население.

Голяма част от това развитие става възможно благодарение на голямото влияние първо на сицилианските, а след това и на тосканските поети (като Данте Алигиери и Джовани Бокачо), които изваждат италианския език от пазарните улици и го разпространяват чрез силата на изкуството и литературата.

Можем да се съгласим, че именно тези поети полагат основите на съвременния италиански език и тяхното влияние остава огромно до обединението на Италия през 1861 г., когато за официален език на страната е избран именно тосканският диалект.

Независимо от консолидацията на италианския език, селските райони запазват автентичните си черти и до ден днешен лесно могат да се открият нюанси в акцента или различни диалекти от места в една и съща провинция, отдалечени само на няколко километра едно от друго.

Италианският език по света

Когато кажем италиански, най-вероятно първото, което ни идва наум, е „ботушът“.

Въпреки че не е толкова разпространен, колкото английския или испанския, италианският все пак е официален език в още две (технически три) държави, различни от родината му, а именно Швейцария, Сан Марино и Ватикана. Някои региони на Словения и Хърватия също са го признали за свой официален език.

Макар че около 63 милиона души говорят италиански като първи език, посланието му се разпространява като горски пожар и достига до сърцата и умовете на още милиони чрез посланието на Ватикана, папата и католическата църква.

Забавни факти за италианския език

В Италия не е трудно да се прекарат весели моменти, което се потвърждава от зашеметяващите 62 милиона международни туристи, посетили страната през 2018 г. – почти толкова, колкото са общо говорящите като майчин език.

Може би сте един от тях, така че звученето на италианския език вероятно не Ви е чуждо. Ето някои любопитни черти, които се обзалагаме, че сте пропуснали.

  • В италианския език няма букви J, K, W, X и Y, така че за един италианец може да е неестествено да напише фраза от типа “Don’t joke with the X-ray” („Не се шегувай с рентгена“).
  • Може и да не е открита от италианец, но Америка е кръстена на италианския изследовател от XV в. Америго Веспучи, който пръв признава, че Северна и Южна Америка наистина не са част от Азия.
  • Най-дългата италианска дума се състои от повече букви (30), отколкото цялата италианска азбука (21) – psiconeuroendocrinoimmunologia – което означава психоневроендокринна имунология.
  • Следващия път, когато тостерът ви изгори поради високо напрежение, помислете за паста или пица, тъй като думата волт идва от италиански, а по-точно – от създателя на волтаичната кула – Алесандро Волта.

 

Получете оферта за услуга на италиански език.